Bergens Musik Corps
Bergens Musik Corps
 • Om Bergens Musik Corps    • Hør oss her    • Medlemmer    • Facebook     • Gjestebok  

 

 

   Om Bergens Musik Corps
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 197 579

 

 


HISTORIEN TIL BERGENS MUSIK CORPS 1995 – 2015

 

29. oktober 1994 feiret Aud og Arne Heilund felles 50-års-dag. Naturlig nok var der til stede mange både tidligere korpsmusikanter og noen fremdeles aktive. Vi ble enige om å starte et nytt musikkorps, et korps som skulle spille ouverturer, valser, marsjer og karakterstykker. Videre skulle vi også benytte spesielle instrumenter som tenorbasun, Eb kornett og Eb klarinett.

Ragnar Maalen var også til stede, og han sa seg villig til å dirigere korpset, som etter hvert fikk navnet Bergens Musik Corps. Konstituerende møte ble holdt på «Rica-suiten» 27. januar 1995, og den første formannen var Bjørn Johannessen. Prøvene ble den første tiden avholdt på Koengen, i Divisjonsmusikkens øvingslokaler.

I den første sesongen, 1995, spilte vi i Musikkpaviljongen, ved Tinghuset med etterfølgende blåtur med Statsraad Lemkuhl, enda en gang ved Tinghuset om høsten, på Hordablæsten, på Scandic Hotell for Bergen Bystyre og på Åsatun med etterfølgende fest.

I 1996 fungerte Terje Færstad som dirigent det første halvåret, og Ragnar Maalen det andre halvåret. Bjørn Johannessen var formann. En del planlagte konserter ble denne sesongen avlyst grunnet mangelfull besetning. Men vi spilte for syklister fra Lübeck og hadde konsert på Ole Bullsplass i forbindelse med Hansadagene. Vi hadde også konsert i Byparken og på Tårnplass. Ragnar Maalen fylte 70 år, og vi spilte selvsagt for ham. Vi reiste også til distriktet og hadde konsert i Rosendal og på Snilstveitøy med avsluttende festlig lag med vikingmat og mjød.Søndag morgen inviterte Terje Færstad hele korpset til frokost på sin hytte!

Asta Hansen var formann i 1997, og Ragnar Maalen var dirigent. I denne sesongen startet BMC opp to ting som har vært gjentatt flere ganger med suksess; nemlig radioopptak i NRK og turer til utlandet. Det første radioopptaket foregikk 15. februar, og det ble sendt i radio 12. april. BMCs første utenlandstur gikk til Lübeck fra 30. april til 5. mai. Vi gikk om bord i MS Bergen og fortsatte med buss til Lübeck. Vi hadde vellykkete konserter og omvisning på rådhuset i løpet av helgen. Vi spilte også for Den Kongelige Norske Marine. Der var nemlig NATO-øvelse i byen, og BMC møtte opp på kaien og spilte marsjer. Dette var så vellykket at vi ble invitert om bord på marinefartøyet og ble servert øl. Neste kveld var en gruppe invitert om bord i Valkyrien, og vi fikk alle kose oss i baren. Ragnar Maalen mente at det musikalsk var en vellykket tur. Vi spilte konserter i Byparken og på Tårnplass, samt på Edvard Grieg Suitell i forbindelse med NMFs lederseminar.

I 1998 var vi så heldige å ha Nils Eivind Nikolaisen som dirigent i Ragnar Maalens sykefravær. Asta Hansen fortsatte som formann. 9. februar spilte vi i Logen i forbindelse med Eva Grimstads 50-års-dag. I mars hadde korpset sammenkomst i Bjørndalsskogen med god mat og drikke, samt videoopptak fra turen til Lübeck. Marinen feiret jubileum, og vi marsjerte(!), spilte i Domkirken og hadde utekonsert på Zachariasbryggen. Etter spillingen reiste vi til Øystese og hadde konsert og festkveld med Øystese Musikklag. I mai spilte vi på USF sammen med Bergen Brandkorps, Flesland Musikklag og Kaland Ungdomskorps. I juni hadde vi konsert på Torgallmenningen, på Familiedagen Gamle Bergen, og på Tårnplass. 11. oktober feiret Marinen MTB-jubileum i Grieghallen. BMC ble invitert til å spille, og vi stilte i marinegastuniformer! Frode Thingnes dirigerte, og vi akkompagnerte Wenche Myhre, Rune Larsen og Tor Endresen. En flott opplevelse. I november reiste vi til Tysnes med festlig lag lørdagen og konsert med Sagvåg Musikklag søndagen. Juleavslutning i Spisekroken på Klosteret.

Ragnar Maalen var korpsets dirigent i 1999, og prøvene ble holdt i Kristent Fellesskaps lokaler i Møllendalsveien om våren, og på Slettebakken skole om høsten. Asta Hansen var formann. Korpset gikk til anskaffelse av nye gensere med korpsets logo om våren. Vi hadde kirkekonsert i Domkirken i forbindelse med Marinens dag. Vi hadde godt samarbeid med Divisjonsmusikken og spilte to ganger forkonsert utenfor Håkonshallen før deres konserter. Siste gangen var det også sommeravslutning i offisersmessen på Bergenhus festning. 28.-30. mai deltok vi på helgetur til Rosendal og spilte konserter i forbindelse med musikkfestivalen der. Vi hadde også konsert på Tårnplass og på Koengen i forbindelse med Bergenhusdagene. Som takk for leie av øvingslokaler på Slettebakken skole hadde vi konsert for elever og foreldre. 13. november spilte vi dansemusikk i Håkonshallen da Bystyret hadde avslutning av sin 4-års periode. Da gikk det i polonese, vals, cha-cha, quickstep, tango m.m. I Troldsalen spilte vi med Bønes Brass og Hordaland veikontors orkester, og vi deltok på konsert og kurvfest med Sangforeningen Ekko på Askøy med tanke på tur til Zwolle. Dragefjellets Musikkorps feiret 85 års-jubileum, og vi spilte med dem i Peer Gyntsalen. Sesongavslutning med julebord foregikk på Bergen Gjestehus.

Ragnar Maalen var BMCs dirigent i 2000, og prøvene fant sted på Slettebakken skole. Asta Hansen var formann. Vi ble dette året medlem av Divisjonsmusikkens venner. Vi hadde vanlige konserter i Musikkpaviljongen, på Torgallmenningen og forkonsert foran Håkonshallen. Igjen spilte vi med Dragefjellets Musikkorps i Peer Gyntsalen , og vi spilte på Gimle skole med Ulriken Janitsjar. Vi spilte også i og utenfor Arna kirke under Nils Yngve og Randi Brudviks datter, Thereses, bryllup. I mai reiste vi til Zwolle i Nederland sammen med Sangforeningen Ekko. Vi hadde konserter i forbindelse med Hansadagene der. Det ble en begivenhetsrik og hyggelig tur.

Ragnar Maalen dirigerte fortsatt BMC i 2001, og Asta Hansen var formann. 18. februar var det tur til Samnanger og Tysse-Samnanger Musikklag. 17. mars hadde vi radioopptak med marsjer i NRK. Programmet ble sendt i radio palmelørdag og påskeaften. Ragnar Maalen fylte 75 år, og vi laget «Surprise party» i kantinen i Grieghallen. Vi deltok på utekonsert under kulturdagene i Indre Arna. Vi hadde også parkkonsert i musikkpaviljongen og spilling foran Håkonshallen. Det tyske orkesteret Weingarten Musikverein kom på besøk, og vi spilte med dem på Bryggens Museum. I juni dro vi til Halden for å være med på 150-års jubileumsmarkering av Oscar Borg. Vi hadde flere spilleoppdrag, og også fest på Fredriksten festning. Vi drog også til Askøy og spilte med Strusshamn Musikkforening og Alvøen Musikkforening. Året ble avsluttet med julebord på «Babylon».

Ragnar Maalen var vår dirigent i sesongen 2002, og Asta Hansen var formann. Ragnar ledet korpset på marsjkonsert foran Håkonshallen i forkant av «Divisjonens» konsert. Vi hadde konsert i Salhushallen sammen med Salhus Musikklag, Voss Musikklag og Tertnes Amatør. 7. mai var det konsert i Bryggens Museum sammen med Sangforeningen Ekko, og 4. juni spilte vi på Fisketorget med SUK og Dragefjellets Musikkorps. Sommeravslutningen fant sted i Logehagen. Høsten 2002 startet med marsjspilling utenfor og konsert inne i Grieghallen i forbindelse med ISME 2002. 26. oktober var det igjen radioopptak i NRK. Programmet ble sendt i radio 23. november. 1. desember holdt BMC kirkekonsert i Sælen kirke sammen med BKKs kor, sangforeningen Lysbuen og DNB-koret «De nystemte».

Ragnar Maalen ledet prøvene i 2003 på Slettebakken skole. Asta Hansen var formann. Vi hadde en marsjspilling i forkant av «Divisjonens» konsert i Håkonshallen. 23. februar holdt BMC konsert med Fana Musikklag på Stend Jordbruksskole, og 11. mars i foajeen på Haukeland Universitetssykehus. 9.-11. mai drog BMC til Ål for å ha konsert med Oslo Brigademusikk med sin dirigent Jan Eriksen. Samtidig ble det gjort radioopptak av begge korpsene hver for seg og av fellesnummer. Lørdagskvelden var det hyggelig middag og fest på hotellet. Korpsene ble enige om å gjenta suksessen, og det skjedde 10 år senere! Korpset holdt konserter på Torgallmenningen og på Tårnplass. Etter konserten på Tårnplass tok de fleste turen til Rica Gjestehus og hadde en hyggelig sommeravslutning i bakhagen i det nydelige sommerværet. Vi hadde to konserter i distriktet: Konsert med Os Musikkforening i Fjellheim, og med Hetlevik Musikklag på Askøy. Kirkekonserten ble holdt i Sælen kirke med sangforeningene Lysbuen og Ekko.

I 2004 ble prøvene holdt på Slettebakken skole, og Ragnar Maalen var vår dirigent. Asta Hansen var vår formann. Vi hadde konsert sammen med Sandvikens Ungdomskorps i forbindelse med deres NM-forberedelser. I april reiste vi til Vik i Sogn og hadde konsert og fest i ungdomshuset med musikklaget der. Dette året hadde vi to spillinger på Torvallmenningen. I aktivitetshuset på Møhlenpris hadde vi konsert med sangkoret «Lysbuen»  BKK og med Bergen Turnforenings Orkester. Vi hadde to konserter i Troldsalen; med Bønes Brass  og Bønes Skolekorps, og med Bergen Turnforenings Orkester. Nils Yngve og Randi Brudviks datter, Dorthe, giftet seg i Arna kirke, og vi spilte. Sesongen ble avsluttet med kirkekonsert i Sælen kirke med sangkoret «Lysbuen» BKK og sangforeningen «Ekko».

I 2005 dirigerte Ragnar Maalen til april, og Nils Eivind Nikolaisen resten av sesongen. Prøvene var på Slettebakken skole, og Bjørn Johannessen var formann. Dette året feiret BMC 10-års-jubileum, og vi arrangerte jubileumskonsert 10. april i Grand Selskapslokaler med Dragefjellets Musikkorps som gjestekorps. Grethe og Roald Ekangers sønn, Morten, giftet seg i Galleri Nygaten, og BMC spilte. Vi hadde en konsert på Torgallmenningen, og en konsert i Nygårdsparken, og kirkekonsert i Sælen kirke med sangkorene «Lysbuen» og «Ekko».

Ragnar Maalen fortsatte som dirigent i 2006, og prøvene ble holdt på Ulriken skole. Bjørn Johannessen var formann. Om våren kom Christer Torgè på besøk. Han studerte trombonespill ved musikkhøyskolene i Gøteborg og i Stockholm, begynte ved «Flottans Musikkår» og senere ansatt ved Sveriges Radios symfoniorkester. I 1970 vant han den nordiske musikkonkurransen for blåsere i Bergen. Der ble han kjent med Ragnar. Han var solist med BMC på vårkonsert i Troldsalen. Vi gjorde også et radioopptak i NRK med Christer Torgè. 28. april reiste vi til vårt naboland, Sverige. Korpset tok kontakt med «Stockholms Musikkår Tre Kronor», og det var lagt opp et flott program for oss. Vi hadde to minnerike prøver med «Tre Kronor», og felles konsert i Kungsträdgården. Etter konserten ble det sosialt samvær på puben Dubliners. Om søndagen hadde vi konsert på Skansen. Alle var enige om at det var en svært vellykket tur, både musikalsk og sosialt. De to vanlige konsertene på Torgallmenningen og i Nygårdsparken ble avholdt. Om høsten var det distriktet som fikk besøk av BMC. Først konsert på Trengereid sammen med det lokale koret og Trengereid Musikklag. Senere reiste vi til Flåm og konsert med Flåm Musikklag. Det ble en vellykket konsert med etterfølgende fest med god mat og dans for oss og lokale sambygdinger til langt på natt. Sesongavslutningen fant sted i «Annen Etage».

Også i 2007 var vår kjære Ragnar korpsets dirigent, og prøvene ble holdt på Ulriken skole. Bjørn Johannessen var fortsatt formann. Vi startet sesongen med konsert på Nordhordland Folkehøgskule med Meland Musikklag. Så kom sesongens høydepunkt: konsert i Lærerhøgskolens aula i forbindelse med overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje i gull til Ragnar Maalen. Salen var nesten full, hovedsakelig av musikere som hadde spilt under Ragnars ledelse i løpet av hans lange dirigentvirke. Fylkesmann Svein Alsaker sto for overrekkelsen av medaljen. Konserten ble tatt opp av NRK og ble sendt senere i radio. Jan Eriksen var konferansier på konserten. Christer Torgè hadde et soloinnslag og overrakte Svenska Militärmusikens fortjenestemedalje i sølv til Ragnar. Den kjente trombonisten Per Brevig ledet et trombonekor bestående av 24 trombonister fra Bergens amatør- og profesjonelle orkestre, og konserten ble avsluttet med BMC og trombonekoret. Det høytidelige arrangementet ble avsluttet på «Taverna Sokrates» med Ragnars familie og musikkvenner. De siste konsertene dette året var på Tårnplass og i Nygårdsparken, samt med Os Musikkforening i Fjellheim. Årsavslutningen foregikk i «Dyvekes Vinkjeller».

Ragnar Maalen har vært BMCs faste dirigent i sesongen 2008, og prøvene ble holdt på Ulriken skole. Nils Yngve Brudvik ble valgt til formann. Samle-CD’en med de beste numrene fra radioopptakene vi har hatt med NRK ble ferdig. Vi startet året med Nyttårskonsert i kultursalen i Fjell Rådhus sammen med Alvøen Musikkforening og Loddefjord Sangforening. Videre deltok BMC på konsert på Osterøy med Osterøy Musikklag, og konsert med Trengereid Musikkforening og Trengereidkoret. 30. mai tok vi turen til Vik i Sogn på Gamalostfestivalen. Boligforholdene var ikke de beste, men vi hadde flere spilleoppdrag på festivalen, og det sies vi spilte oss opp for hver konsert. I juni spilte vi på Bryggen under Torgdagen, og vi hadde konsert i Nygårdsparken. Videre var det spilling på sesongavslutning på Gamle Bergen, festkonsert på Flesland under Hordablæsten, og julekonsert sammen med Søreide og Sandsli skolekorps. Etter konserten var det vellykket julebord på Gamle Bergen for medlemmer med følge.

Ragnar Maalen dirigerte vårsesongen i 2009, men dessverre lot han seg ikke overtale til å fortsette. Truls Tønnesen overtok dirigentstokken og dirigerte hele høstsesongen. Prøvene var på Ulriken skole. Nils Yngve Brudvik var formann. I mars gjorde vi radioopptak hos NRK på Minde. Programmet ble sendt 22. april. NRK sendte dessuten om igjen marsjprogrammet som ble tatt opp høsten 2002. Vi deltok også på før-NM-konsert sammen med Sandvikens Ungdomskorps i Åsatun. I mai dro vi til Sverige igjen. Denne gangen sto Jönköping for tur, og vi hadde fire vellykkete konserter i sentrum av byen. Vi spilte på torgdagen i Bergen og reiste etterpå opp på Fløien og hadde konsert der. Dagen etter spilte vi i Nygårdsparken. I oktober sto Peer Gynt-salen for tur sammen med Os Musikkforening. Sesongen ble avsluttet med adventskonsert i Årstad kirke med koret Ekko fra Askøy Dixielanders fra Vik i Sogn.

Sesongen markerte slutten på en epoke for BMC i og med  at Ragnar Maalen, æresmedlemmet, takket for seg som dirigent etter vårsesongen. Han dirigerte korpset fra starten i 1995, en stor innsats som alle nåværende og tidligere medlemmer i BMC er svært takknemlige for.

Truls Tønnessen var dirigent i hele 2010, og prøvene ble holdt i Nøstegaten 58. Nils Yngve Brudvik var fortsatt formann. Året startet med matinè i Grieghallen foaje sammen med Osterøy Janitsjar. Vi hadde de vanlige konsertene på Tårnplass og i Nygårdsparken i juni. I september dro BMC til utlandet igjen. Denne gangen fant vi veien til vinfestivalen i Bernkastel i Moseldalen. De tre utendørskonsertene hadde fint program og godt med publikum. Vi hadde med «Der Tubablasender Viking» Eirik Gjerdevik, og han slo godt an. Høydepunktet var nok kirkekonserten i St. Remigius kirche i byen Kröv. Vi var igjen i Grieghallen foaje sammen med folkemusikkgruppa «FelaLiv» fra Osterøy. Adventskonserten i Årstad kirke var dette året sammen med barnekor fra Alvøen skole.

Truls Tønnessen dirigerte hele 2011, først i Nøstegaten og fra 1. november på Rothaugen skole. Nils Yngve Brudvik var formann. Vi startet konsertene i distriktet, først på Os med Os Musikklag, og dagen etter i Ytre Arna med Arne Musikkforening. I mai var det «Festspillkonsert» i Søreide kirke. Vi besøkte også Voss i oktober og hadde konsert på Mølstertunet sammen med Voss Musikklag og koret Bygdaklang. Året ble avsluttet i Årstad kirke med adventkonsert med koret «Kor på Årstad».

Truls Tønnessen var dirigent gjennom hele 2012, bortsett fra at Nils Eivind Nikolaisen var prosjektdirigent fram til nyttårskonserten 4. februar. Prøvelokalet har vært aulaen på Rothaugen skole. Asta Hansen ble på nytt formann. Den første opptreden dette året var «Hildringstime», nyttårskonsert i Grieghallens foaje sammen med Follesø mannskor. Det var godt fremmøte av publikum. Programmet startet med en «Wiener-klassisk» første del, og etter korets avdeling spilte vi sanger av Erik Bye arrangert og sunget av Nils Eivind Nikolaisen. En god konsert. I juni 2012 hadde vi tre opptredener: Konsert ved Vippebommen på Bryggen under Torgdagen, konsert i Nygårdsparken og kveldskonsert på Torgallmenningen. 14. september spilte BMC marsjkonserter i anledning «Kulturnatt i Bergen sentrum». Det var tre spillinger: ved Vippebommen, i Musikkpaviljongen og utenfor Grieghallen ved torsdagskonsertens slutt. Vi besøkte også Hordvik Musikklags musikkhus sammen med Hordvik Musikklag. Året sluttet med to kirkekonserter. Først i Søreide kirke med Jubilate og Bergen Politikor, og så adventkonsert i Årstad kirke med barnekoret «Kor på Søreide».

Truls Tønnessen dirigerte BMC i 2013, unntatt tiden fram til nyttårskonserten 16. februar. Prøvene fram til denne konserten tok Nils Eivind Nikolaisen seg av. Asta Hansen fortsatte som formann. Nyttårskonserten, 16. februar, var den første opptreden dette året. Vi inviterte Studentersangforeningen til konsert i Grieghallens foaje. Konserten het «Mot lysere tider». Vi spilte først en avdeling med «klassisk korpsrepertoar», Studentersangforeningen sang fra sitt rikholdige repertoar, og vi avsluttet med sanger av Einar Skjæråsen og Evert Taube. Også denne gangen var det godt  oppmøte av publikum. I april var vi på en vellykket tur til Ål, der vi hadde konsert sammen med Brigademusikken fra Oslo og et sammensatt korps fra Ål Musikkorps og Geilo Musikklag. Jan Eriksen var konferansier. I juni spilte vi ved Vippebommen under Torgdagen. Om høsten satte vi igjen turen til Bernkastel-Kues, der vi hadde tre konserter forskjellige steder ute i byen og en kirkekonsert. I september var det igjen «Kulturnatt i Bergen sentrum», og BMC spilte marsjer i Musikkpaviljongen, ved Lepramuseet og på Domkirketrappen. I desember deltok vi på to julekonserter: Den tradisjonelle adventkonserten i Årstad kirke med barnekoret «Kor på Søreide», og julekonsert med Bønes Brass i Bønes kirke.

I 2014 hadde vi tre prosjektdirigenter: Stian Svendsen, Truls Tønnessen og Helge Haukås. Dette året var Eiliv Olsen formann. I januar spilte vi på «Etterjulskonsert» i Slettebakken kirke sammen med Slettebakken kirkes motettkor og dirigent Olav Øgaard. Truls Tønnessen dirigerte. 16. februar arrangerte vi igjen «Mot lysere tider», nyttårskonsert i Grieghallens foaje med Stian Svendsen som dirigent. Studentersangforeningen deltok også  med sin dirigent Tore Johannessen. Årets musikalske høydepunkt var vel deltakelsen 14. mars på Studentersangforeningens Grunnlovsjubileumskonsert i Håkonshallen med påfølgende langbord i Christiesgate. Håkonshallen var full, BMC var kledd i smoking og bunad, og vi bidro med nasjonalromantisk musikk. Stian Svendsen var vår dirigent. Studentersangforeningen og damekoret Sirenene deltok med ypperlig sang. Truls Tønnessen ledet BMC 27. mai gjennom kveldskonsert på Torgallmenningen og ved Vippebommen på Torgdagen i juni. Vårt mangeårige medlem Kjell Andersen gikk bort, og mange av BMCs medlemmer var til stede under bisettelsen. I september døde en av våre trofaste publikummere, 103 år gamle Lars Andreas Hansen Berge. En besetning spilte Valdremarsj i bisettelsen hans. Helge Haukås ledet korpset under konserten i Grieghallens foaje 19. oktober sammen med Krohnengen Skolekorps: «Byens eldste møter byens yngste». Det var en trivelig konsert. 25. oktober dro vi til Sandane på korpskonkurransen «Nordvesten», riktignok i klassen «Konsert uten bedømmelse». Helge Haukås dirigerte, og hans datter Sofie Kolve Haukås var med som solist. Årstad kirke var igjen stedet for adventskonsert 29. november. Helge Haukås dirigerte, og han spilte også vakre solonumre. Vi inviterte Lærerhøgskolens Barnekor til konserten, og det ble en stemningsfull aften.

 

Gjennom disse 20 årene har BMC klart å holde sammen og presentert musikk spesielt med norske og svenske arrangementer. «Svenskemarsjen» har vært vårt varemerke. Alle dirigentene har gitt oss mye, og vi har alle hatt flotte musikalske opplevelser. Også sosialt har det vært en fin tid med festlige turer til utlandet og i vårt eget land.

 

Nedskrevet av Arne Heilund - oktober 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

 

Vi holder liv i det gamle korps-repertoaret